Skip to content

Znanstvenici na pragu otkrića.. Čarobne gljive bez loseg tripa!?

Istraživači kompanije CaaMTech smatraju da su izdvojili molekulu koja utječe na pozitivna psihodelična iskustva

Startup tvrtka CaaMTech iz gradića Issaquah iz savezne američke države Washington radi na hvalevrijednom i dobrodošlom cilju. U svojemu malom istraživačkom laboratoriju njezini znanstvenici pokušavaju uzgojiti vrstu popularnih čarobnih gljiva koja nikad neće pružiti ono čega se svi korisnici boje – loš trip.

Posljednjih nekoliko godina proveli su analizirajući koji sastojci i koje hemikalije psilocibinskih gljiva uzrokuju koje efekte, sve kako bi jednom mogli pojačati udio onih koji stvaraju pozitivna psihodelična iskustva, a smanjiti ili totalno ukinuti one negativne. Optimizirajući tako njihov sadržaj, pobrinuli bi se da tokom tripova na gljivama nikome ne bude loše. Naravno, takav bi omjer bio primjenjiv i u medicini, bez straha od negativnih posljedica.

Osnivač i direktor CaaMTecha izdvaja vrlo važnu molekulu aeruginascin, za koju njegov tim vjeruje da bi loše tripove mogla drastično smanjiti, ako već ne i potpuno prevenirati, naglašavajući pozitivu euforije nasuprot opasnosti disforičnog tripa. Njegove izjave dane DoubleBlindu osnažio je i njemački hemičar Jochen Gartz, koji se smatra čovjekom koji je u osamdesetim godinama prošlog stoljeća navedenu molekulu prvi i otkrio.

Naravno, još smo daleko od ciljeva koje je ova kompanija postavila pred sebe, ali maštati uvijek možemo.

Inače, čarobne gljive su najsigurnija droga i odličan lijek za depresiju.

Izvor: klubikon.com