Skip to content

Nova studija pokazuje da marihuana pomaže u borbi protiv koronavirusa

Pod napadom koronavirusa, imunološki sistem se ponaša kao brzi automobil bez kočnica, a THC bi ga mogao usporiti i smiriti.

Istraživački tim naučnika sa Univerziteta u Južnoj Karolini napravio je potencijalno revolucionarno otkriće za lečenje bolesti izazvane novim koronavirusom, čija je epidemija ove godine poharala svet. Njihov rad pokazao je da hemikalija THC može sprečiti i lečiti smrtonosne komplikacije covida-19 blokirajući štetni imunološki odgovor tela koji uzrokuje akutnu povredu pluća (engleski – Acute Respiratori Distress Sindrome, ili ARDS).

ARDS se već pokazao smrtonosnim za pacijente sa covid-19, tako da bi ga definitivno trebalo sprečiti, a rad naučnika na tri miša pružio je neka rešenja kako to učiniti. Oni koji su THC dobili tokom lečenja preživeli su, dok oni koji nisu imali te sreće – umrli su. Naime, čini se da je THC obezbedio telu toksin koji sprečava pojavu ARDS-a. Naravno, naučnici naglašavaju da ovo nikako ne bi trebalo da podstiče ljude da samostalno leče koronu pušeći puno marihuane.

Jedan od učesnika studije, Prakash Nagarkatti, objasnio je da je posledica koronavirusa to što imunski sistem počinje, laički rečeno, da luduje i raspada se, što počinje da uništava pluća i druge organe. Ponaša se, kako je rekao, kao „brzi automobil bez kočnica“, a THC u tom slučaju samo preuzima ulogu kočnica, koje pravovremenom upotrebom spašavaju živote.

Neophodno je napomenuti istraživanje kanadskih naučnika, koji su tokom leta došli do sličnog rezultata.

Izvor: Klubikon.com