Skip to content

Mladi rejveri piju manje i ne vole cigarete, ali obožavaju marihuanu

Novo istraživanje otkriva nove navike tinejdžera

Premda globalno tinejdžeri sve manje konzumiraju opojna sredstva, istraživanje Američkog instituta za zdravlje djece i razvitak čovjeka pokazuje da cigarete više nisu prvi dodir s opojnim sredstvima.

Prema članku objavljenom na IFLScience.com, mladi okreću leđa cigaretama i alkoholu, te se sve više okreću marihuani, koja ujedno i predstavlja prvi korak prema svijetu ilegalnih supstanci.

Između 2004. i 2014. godine anketirano je 275 500 tinejdžera vezano za prve dodire s opojnim sredstvima. Još 2004. godine 21% ispitanika naglasilo je da su u svijet ilegalnih supstanci stupili preko cigareta, da bi nakon deset godina taj broj je pao na svega 9%. U isto vrijeme udvostručio se broj onih kojima je prvi dodirs opojnim sredstvima bila marihuana.

Iako je porastao broj mladih koji radije biraju marihuanu nego cigarete, za napomenuti je da broj mladih ovisnika o teškim drogama iz godine u godinu pada. Prema IFLScience u periodu od 2003. do 2014. godine broj tinejdžera ovisnika o teškim drogama u SAD-u pao je za nevjerojatnih 43%.

Izvor: Klubikon.com