Skip to content

Istrazivanja pokazala: Legalizovanje marihuane dovelo do smanjenja njenog koristenja!

Novo istrazivanje medicinskih novina JAMA Pediatrics je pokazalo da manji broj tinejdzera konzumira travu u amercikim drzavama gde je marihuana legalizovana.

Istrazivanje je analiziralo veliki broj podataka centra za kontrolu bolesti, koji je prikupio izvestaje vise od 1,4 miliona americkih srednjoskolaca o upotrebi marihuane u periodu izmedju 1993 i 2017.

U tome periodu, ukupno 27 drzava legalizovalo je medicinsku marihuanu, dok je 7 drzava legalizovalo koristenje marihuane u rekreativne svrhe!

Istrazivanje je pokazalo da se konzumiranje marihuane kod tinejdzera nije mnogo promjenilo nakon legalizovanje medicinske marihuane. Medjutim, u drzavama koje su legalizovale rekreaciju, broj tinejdzera koji su rekli da su pusili travu u poslednjih 30 dana je pao za 8%, dok je broj onih koji su rekli da su je konzumirali vise od 10 puta pao za 9%

Konacno, studija ne povezuje legalizaciju kanabisa sa padom u konzumiranju kod tinejdzera, ali procjenjuje povezanost ova dva faktora.

Jedna teorija koju navodi autor studije sugerise da zato sto je rekreativna upotreba i dalje nelegalna za sve mladje od 18 godina, pronalazanje marihuane je postalo teze za tinejdzere ako su dileri droge zamjenjeni sa licenciranim dispenzerima koji zahtjevaju indetifikaciju od strane vlade.

Danas, ukupno 11 drzava i Kolumbijski okrug su legalizovali kanabis za rekreaciju, dok 34 drzave dozvoljavaju njegovu medicinsku upotrebu.

Clanak preuzet sa mixmag.com.

Citavu studiju pogledajte ovde.

#marihuana #legalizacija #tinejdzeri #upotreba #trava