Skip to content

Ibiza će ovog ljeta primati samo vakcinisane turiste

Turizam je jedan od ključnih španskih industrijskih sektora, a zemlja godišnje primi oko 80 miliona turista, koji joj osiguravaju preko 12 posto BDP-a

Španske vlasti planiraju uspostaviti takozvane pasoše za vakcinaciju protiv covida-19 u svoje sigurnosne protokole za putovanja u zemlju i iz nje, što bi moglo omogućiti turistima da ovog ljeta dođu u tu zemlju i na njena ostrva. Novinarima je to u ponedjeljak 22. februara iznela ministarka turizma Reyes Maroto, napomenuvši kako će te potvrde o vakcinisanju biti ključan “element sigurne mobilnosti”.

Postojeći protokoli za putovanja osnaženi certifikatima o vakcinisanju protiv koronavirusa već su odobreni i prihvaćeni kao sistemi dozvole za putovanja na Kanarska i Balearska ostrva, uključujući i Ibizu, koja bi tako mogla nadoknaditi barem dio onoga što je kao turističko-rejverski raj izgubila prošlogodišnjim zaključavanjem. Maroto je dodala kako bi druga polovina ove godine mogla ozbiljno reaktivirati turistički sektor ako državni planovi o vakcinisanju prođu kako je zamišljeno.

Ti su komentari došli samo nekoliko dana nakon što je balearska vlada donijela odluku kako početkom marta se dopušta otvaranje terasa i otvorenih prostora u kafićima i restoranima na Ibizi, Formenteri, Menorci i Mallorci. Turizam je jedan od španskih ključnih industrijskih sektora, a zemlja godišnje primi oko 80 miliona turista, koji joj osiguravaju preko 12 posto BDP-a.

Izvor: Klubikon.com